Nykypäivän liiketoiminnassa tietokoneet ovat erittäin merkittävässä roolissa.
Kirjanpidon, toiminnanohjauksen, markkinoinnin, etäpalaverien, sähköpostin, verkkosivujen ylläpidon ja muiden rutiinien jouheva pyörittäminen on yritykselle suorastaan elinehto, sillä liiketoimintaa on haastava harjoittaa sujuvasti ilman luotettavaa tietotekniikkaa.
Sen vuoksi tietokoneen suorituskykyä ja käyttöikää ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.
Pienimuotoinen liiketoiminta sujuu pääsääntöisesti ongelmitta normaalilla ja suhteellisen edullisella, kuluttajille suunnatulla tietokoneella. Kuitenkin ennen pitkää eteen tulee todennäköisesti ongelma, jonka korjaaminen voi olla hyvinkin pitkä, hankala ja kallis prosessi – vieläpä liiketoiminnan kustannuksella.
Tällaisia ongelmia voi ennaltaehkäistä panostamalla kuluttajille suunnattua tietokonetta huomattavasti tasokkaampaan, yrityskäyttöön suunniteltuun tietokoneeseen.
Mitkä tekijät sitten erottavat yrityskoneen arkisemmasta kuluttajakoneesta?
Laadukas runko, akku, komponentit ja varaosat
Huutaako läppärin tuuletin, vai toimiiko se ollenkaan? Livahtaako akku loppuun vartin kuluttua täyteen lataamisesta?
Yritystason kannettavan tietokoneen laadun tuntee heti, kun laitetta pitää kädessä. Yrityskoneiden rungot ovat yleensä jämäkkää ja kestävää hiilikuitua, kun taas suuri osa kuluttajakoneista on kevyttä muovia.
Myös yrityskoneiden komponentit, kuten näytönohjaimet ja prosessorit, ovat laadukkaampia ja soveltuvat kuluttajaläppäreitä paremmin useiden ohjelmien samanaikaiseen pyörittämiseen.
Kannettavilla tietokoneilla on usein tapana kuumentua raskaassa työkäytössä, minkä vuoksi yritysläppäreiden jäähdytysjärjestelmät ovat usein vertailukohteitaan huomattavasti tehokkaampia.
Lisäksi kannettavissa tietokoneissa olennainen tekijä, akunkesto, on yrityskoneissa selkeästi pidempi, mikä onkin työkäytössä merkittävä hyöty.
Yrityskoneen elinkaari on kaikkiaan kuluttajakonetta stabiilimpi. Malleja uudistetaan kulutuskoneita harvemmin, ja niiden muutokset ovat suhteellisen pieniä, minkä ansiosta vanhoihinkin malleihin saadaan helpommin varaosia. Kuluttajille suunnattujen koneiden mallit sen sijaan vaihtuvat markkinoilla hyvin tiuhaan, ja varaosia taas on vaikeammin – jos ollenkaan – saatavilla.
Luotettava tietoturva ja monipuoliset liitäntämahdollisuudet
Miten varmistua siitä, että tietokoneella käsiteltävät tiedot pysyvät turvassa?
Yrityskannettavissa on usein sisäänrakennettu, konkreettinen tietoturvapiiri, joka estää tiedon tahattoman lipsumisen piirin ulkopuolelle. Kuluttajille suunnattuihin koneisiinkin on toki ostettavissa eritasoisia tietoturvaohjelmia, mutta piiritason suojaukseen niillä ei helposti yllä.
Yritys- ja kuluttajakoneiden välillä on tietoturvan ohella muitakin ohjelmistoon liittyviä eroja, sillä yrityskoneiden ohjelmissa on usein ammattilaistason lisenssit selvästi rajatumpien, kotikoneisiin suunniteltujen lisenssien sijaan.
Kuluttajaläppärin edullisuus näkyy yleensä myös liitäntämahdollisuuksien rajallisuutena. Yritystason koneen liitäntäominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi hyvät telakointimahdollisuudet, paikat lisälaitteille ja ‑muistille, kämmentunnistus sekä näytölle aktivoitavat elektroniset tietosuojakalvot, jotka lisäävät koneiden monikäyttöisyyttä ja tietoturvaa helpottaen samalla työntekoa.
Takuun varmuus ja huollon nopeus
Entä jos kone kaatuu kesken palaverin eikä lähde enää käyntiin? Tai jos näppäimistö sanoo kriittisellä hetkellä itsensä irti?
Kuluttajaläppäreiden takuuhuollot ovat jopa surullisen kuuluisia hitaudestaan, kalleudestaan tai jopa molemmista. Liiketoiminnassa viikon tai kahden huoltoaika voi olla todella pitkä ja mahdollisesti hyvinkin kriittinen.
Yritystietokoneisiin on tarjolla niin sanottuja on-site-takuita, mikä tarkoittaa, että ongelman ilmetessä korjaaja saapuu varaosien kanssa paikan päälle nopeimmillaan vuorokauden kuluessa.
On-site-takuiden hinnat liikkuvat sadan euron tuntumassa, mutta akuutin tarpeen tullen säästö voi olla huomattava verrattuna kuluttajaläppärin huoltoaikaan ja ‑kustannuksiin, puhumattakaan uuden koneen hankkimisesta.
Yrityskoneen hinta-laatusuhde ja käyttöikä turvaavat liiketoiminnan pitkälle tulevaisuuteen
Vaikka yrityskäyttöön suunnatut tietokoneet ovat kalliimpia kuin kuluttajille suunnatut arkikoneet, on yrityskoneiden hinta-laatusuhde vertaansa vailla.
Yritystason tietokone voi 3–4 vuoden käytön jälkeenkin vastata kunnoltaan suhteellisen uutta kuluttajakonetta. Laadukkaammista komponenteista koottuja koneita voidaan myös kierrättää esimerkiksi yrityksen sisällä useaan kertaan, eli kyseessä on myös ekologisempi vaihtoehto.
Toki tietokoneen kunto ja kestävyys riippuu hyvin paljon sen käyttötarkoituksesta – joissakin tapauksissa kuluttajaläppärillä pärjää varmasti ainakin kohtuullisesti.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että jo vuoden tai parin käytön jälkeen yrityskoneen hintalappu voi hyvin olla käyttökustannuksiltaan kuluttajille suunnatun tietokoneen hintalappua pienempi, kun otetaan huomioon, toiminta varmuus ja käytettävyys sekä kaiken huollon ja tuskailun määrä.
Laadukkaan yritystietokoneen voit hankkia Tekantilta edullisimmillaan muutaman kymmenen euron kuukausimaksulla, mikäli että halua sitoa laitehankintoihin yrityksen pääomia. Samalla varmistat laitteiden parhaan mahdollisen toimivuuden ja tuottavuuden laitakannan pysyessä tuoreena, sillä uusimme laitteet vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä.